Gaat het nog goed komen met de HEMA

2018 gaat een spannend jaar worden voor de eens zo winstgevende HEMA warenhuizenzen.

Tien jaar geleden werd Hema door het amerikaanse KRR na te zijn leeggeroofd verkocht voor 1.1 miljard aan het Engelse Lion Capital een absolute hoofdprijs.

Door KKR waren inmiddels alle standaard hedgefund trucs al toegepast zoals het verlengen van de betalingstermijnen naar 90 dgn.
De verkoop van de eigen panden van HEMA maar ook van Bijenkorf en V&D voor 1.4 miljard met een winst van 400 miljoen. etc.

Met enorme personeelsreducties en kostenbesparingen werd de winst opgekrikt en het bedrijf vetgemest voor de verkoop aan Lion Capital.

Voor Lion capital reste bij de overname 10 jaar geleden alleen nog het toepassen van fiscale trucs en het verhogen van de omzet door investeringen in buitenlandse expansie en nog meer kostenreductie in de Nederlandse vestigingen.

Boven HEMA kwam als moederbedrijf coöperatie Dutch Lion te hangen (gevestigd in Guernsey) de nieuwe hoofdvestiging van de Hollandse HEMA.
Van hieruit werd een niet aflosbare lening verstrekt van 269 mln€ tegen een rente van 13.5%.
Door deze truc blijft het bedrijf gevrijwaard van belasting in Nederland.

De schuld van HEMA is de afgelopen 10 jaar opgelopen tot 756,7 miljoen het gros van deze schuld bestaat naast de Dutch Lion lening uit twee obligaties een van € 600 mln. die afloopt in juli 2022 en € 150 mln die afloopt begin 2023.

Daarbij komt nog dat de cijfers van kwartaal twee 2018 dramatisch zijn de ebitda is ondanks de hoogconjunctuur gedaald met ruim 20%.
De omzetten vooral in Nederland lopen terug, de restvoorraden stijgen enorm in de eigen winkels in Nederlands en Belgie is amper geld om te investeren terwijl er sprake is van grote achterstanden zoals op het gebied van de hogere duurzaamheids-eisen bijv. voor verlichting en koeltechniek.

Plaats een reactie