Het verdriet van Vendex KBB

 

Hoofdstuk 1: Hoe zat het ook alweer?

In 1995 waren er voor het laatst mooie resultaten voor het KBB concern vooral te danken aan een zeer winstgevende en goed geleide HEMA.

Klinkende cijfers waren er in 1995 een concern jaar omzet van                       5,8 miljard gulden en 123 miljoen gulden winst een rendement van 16,7 %

Toenmalig CEO Arie Maas werd opgevolgd door Theo Henselijn

Daarna ging het onder deze Theo Henselijn rap neerwaards met als resultaat dat in 1997 ondanks de stijgende omzet de complete winst was vervlogen en gezakt naar min 23 miljoen gulden alleen al in het eerste halfjaar.

In 1999 ontstond de fusie tussen KBB (6 miljard guldens consumenten omzet) en Vendex (12,1 miljard guldens consumenten omzet )

Het Vendex KBB concern bestond destijds uit devolgende onderdelen:

Vendex

Vroom & Dreesman

La Place

Edah

Konmar

Basismarkt

Hunkemöller

Kreymborg

Perry Sport

Kijkshop

Hans Anders

America Today

Claudia Stäter

Dixons

Siebel

Schaap & Citroen

Scapino

Pet’s place

Kien

Luigi Lucardi

Vedior

Valkenberg

Dynabyte

  • Its Electric / Modern Electronics / Prijstopper (voorheen Rovato, Electro-Jacobs, Guco, Heijmans, Valkenberg, Klick)
  • Vedior
  • Bakker Continental
  • A.A.
  • Markgraaf
  • City Couriers, XP Parcel Systems
  • Abilis (Divisie Diensten)
  • Frank & Jean
  • Menuet
  • Vendahoy Caravan
  • Peek Yachting

 

KBB

De Bijenkorf

Hema

Praxis

Brico

Formido

Amici

Prenatal

M&s mode

Bouwvaria

Lampenier

Van Dalen

Fao Swarts

Theo Henselijn KBB en Jan Hessels Vendex werden opgevolgd door               Ed Hamming

Ed Hamming werd in 1999 benoemd tot CEO van Vendex KBBOnder Ed Hamming daalde niet alleen het resultaat van Vendex KBB maar ook de aandelenkoers kreeg forse klappen en zakte van 29.00 euro naar 16,50 euro per aandeel.

Toen in 2004 de aandelenkoers verder terugviel naar € 13,50 was Vendex KBB overname rijp en werd de totale Vendex KBB groep (incl. de panden)voor een appel en een ei doorverkocht door Ed Hamming aan het Amerikaanse KKR (Kohlberg/Kravis en Roberts.) De overname som bedroeg 1.4 miljard Euro

Ed Hamming toucheerde voor deze deal 1,8 miljoen aan aandelen en opties.

images

 

Ed Hamming (die in 2004 terecht de prijs voor slechtste manager van het jaar ontving) werd opgevolgd door de uit England afkomstige en zeer succesvolle CEO van Tesco Tony De Nunzio

KKR verkocht direct na deze overname het vastgoed (73 schitterende winkelpanden en parkeergarages) voor 1.3 miljard aan vastgoedinvesteerders en hadden zodoende in een klap hun investering binnen een jaar terug verdiend. Vendex KBB ging verder onder de naam Maxeda en werd door Tony De Nunzio klaar gestoomd voor overname. Onder het motto “Light the fire” werden de resultaten van de overgenomen winkels opgeschroefd o.a. door meer synergie, vergroting van de inkoopkracht, kostenreductie en expansie van de goed lopende formules. (o.a. HEMA, Hunkemöller,Praxis)

Afgelopen jaar (2015)slaagde deze Tony De Nunzio erin ook de laatste onderdelen o,a, de bouwmarkten Praxis en Formido voor een mooie prijs van de hand te doen en betekende dit het einde van het KKR c.q Maxeda avontuur met als eindresultaat een totale opbrengst voor de amerikanen van ruim 4 miljard euro een ongekend rendement van meer dan 300%

Dikke winst dus voor deze Amerikaanse durf investeerders maar heel slecht voor het Nederlandse retail-landschap en de Nederlandse fiscus en vooral de winkelmedewerkers.

 

Eén opmerking over 'Het verdriet van Vendex KBB'

Plaats een reactie